Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) har tillfälligt återkallat den åtalade läkarens legitimation, efter en anmälan från Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo).

Läkaren åtalades i mars för att ha sexofredat fyra patienter på en skönhetsklinik i Göteborg. En av dem var bara 14 år gammal. Läkaren har varit yrkesverksam i nästan 20 år och har drivit en klinik som bland annat sysslar med estetisk kirurgi. Ofredandena av de fyra patienterna ska ha skett vid sju olika tillfällen i samband med undersökningar. Läkaren nekar till brott.

Läkaren dömdes för sju år sedan till villkorlig dom och dagsböter för sexuellt ofredande i sin yrkesutövning. Det ledde även till att HSAN beslutade om en treårig prövotid med start 2016. Läkaren fullföljden prövotiden utan anmärkning.

Det var i maj i år som Ivo gjorde en anmälan till HSAN för att få läkarens legitimation indragen i väntan på dom i det nya sexbrottsfallet, i syfte att trygga patientsäkerheten. Ivo menar att läkaren är uppenbart olämplig i och med att han gjorts sig skyldig till flera allvarliga brott i eller i samband med yrkesutövningen och nu är misstänkt för liknande brott.

Rättegången planeras att hållas i mitten av november.

Läs även:

Ivo vill återkalla leg i väntan på dom

Läkare åtalad för ofredande på skönhetsklinik