Gotland har under en längre tid genomfört många utomlänsvaccinationer. Omkring 4 600 av de doser som levererats till regionen har getts till personer hemmahörande i andra regioner. Och kommande veckor ligger andelen utomlänsbokningar på åtta procent, uppger Region Gotland i ett pressmeddelande.

Eftersom Gotland inte kompenseras för en hög andel utomlänsvaccinationer, blir konsekvensen att gotlänningar får vänta längre på sin vaccination än vad de annars skulle ha behövt.

Men medan Gotland har underskott på vaccin, har region Västmanland överskott. Och tidigare denna vecka kom de båda regionerna överens om att Västmanland skickar 550 doser.

– Just nu är bokningstrycket lågt i Västmanland, och det finns gott om lediga tider. För att inte tvingas lägga vaccin i frysen, valde vi därför att omfördela 550 vaccindoser till Gotland där efterfrågan på doser är hög på grund av den stora mängden turister, säger Jonas Ekström, vaccinsamordnare i Region Västmanland.

I slutet av nästa vecka väntas Gotland få doserna levererade. Veckan därpå ska de komma till användning.

– Vi är så glada för att Västmanland så generöst hjälper oss i den här situationen som uppstått. De här extra doserna gör att vi kommer att kunna erbjuda betydligt fler som vill ta sin fristående dos här hos oss att göra det, säger Christine Senter, vaccinsamordnare i Region Gotland.

Trots att Gotland drabbats av vaccinbrist har 70 procent av alla under 65 år fått minst en dos vaccin. Det är två månader före det nationella målet.