Ekot har tagit del av siffror från Svenska intensivvårdsregistret som visar att 82 procent av covidpatienterna som intensivvårdats i Sverige under augusti varit ovaccinerade.

Johnny Hillgren, ordförande för Svenska intensivvårdsregistret, uppger för Ekot att siffrorna visar att vaccinet fungerar och att det är förväntat att några patienter med lägre immunförsvar kommer att behöva intensivvård trots vaccination.

Men att en så stor andel av covidpatienterna på Iva i augusti varit ovaccinerade kan också väcka känslor hos vårdpersonalen.

Karin Frisell, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på Iva vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, säger till Ekot att hon ser att det har blivit svårare för personalen att känslomässigt hålla uppe motivationen.

– Det är klart att vi tar hand om alla patienter, men om man börjar tänka: »om de här patienterna hade gått och vaccinerat sig, så hade de inte legat här«, då blir man allt från arg till deppig. Men det kan också vara så att det finns grupper i samhället som inte har fått möjlighet att ta till sig information, säger Karin Frisell till Ekot.