Fram till och med förra veckan hade nästan 80 procent av alla personer 18 år och äldre fått minst en dos vaccin mot covid-19. Det visar siffror som Folkhälsomyndigheten presenterade på torsdagen. I exempelvis åldersgruppen 18–29 år har drygt 60 procent tagit sin första dos.

En genomgång som Dagens Nyheter gjorde för två veckor sedan visade också att det fanns gott om lediga vaccinationstider i bland annat storstadsregionerna. Flera regioner har också kortat tiden mellan första och andra dosen för att skruva upp vaccinationstakten.

Region Västerbotten har däremot brist på vaccin i förhållande till efterfrågan.

– Och vi har nu också släppt på en grupp av 16- och 17-åringar som också vill ha en tid. Så det kommer vara ganska begränsat med tider kommande veckor, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Han säger att det egentligen inte har funnits någon möjlighet att vänta med att vaccinera 16- och 17-åringar, eftersom Folkhälsomyndigheten vill att så många som möjligt ska få en dos innan skolorna börjar.

Därför har regionen nu lagt en begäran till Folkhälsomyndigheten att få fler doser vaccin. Totalt rör det sig om cirka 3 000 doser mer i veckan.

– Vi skulle kunna ta emot mycket, mycket mer. Men vi tror att det är en rimligt mängd som vi tror att Folkhälsomyndigheten skulle kunna omfördela till Västerbotten, säger Ronny Lestander.

 

Läs även:

Nu kan alla vuxna i Sverige få vaccin mot covid-19