Nyligen släpptes en rapport från CCDH, Center for Countering Digital Hate, en amerikansk ideell organisation som försöker motverka desinformation och hat på internet. Enligt rapporten står så få som tolv vaccinmotståndare bakom nästan två tredjedelar av antivaccin-materialet i sociala medier.

Den sociala mediejätten Facebook menar dock att det inte finns några bevis som stödjer den tesen. Enligt företaget har dessa 12 stått för bara 0,05 procent av allt vaccinrelaterat material, en siffra som berör både material för och emot vaccin. Facebook påpekar bland annat att rapporten bygger sin slutsats på alltför lite data.

Men på Facebooks egen blogg skriver bolaget, i en text med rubriken »Hur vi agerar mot superspridare av vaccindesinformation«, att det råder nolltolerans mot desinformation. Därför har man tagit bort över 30 konton, grupper och sidor som dessa tolv personer skapat på Facebook och Instagram. Företaget har därtill vidtagit straffåtgärder för ytterligare sidor, konton och grupper som är kopplade till personerna. Det handlar till exempel om att göra inlägg mindre synliga för andra användare.

Att sätta så stort fokus på tolv individer är dock att »inte se skogen för alla träd«, skriver Facebook i sin blogg. Företaget påminner om att man arbetat tätt tillsammans med olika hälsoorganisationer sedan januari 2020 för att identifiera desinformation om covid-19. Sedan början av pandemin ska Facebook ha tagit bort över 3 000 konton, sidor och grupper för att vid upprepade tillfällen spridit felaktig information. Totalt har 20 miljoner inlägg och annat tagits bort.

Åtgärden kommer efter att Vita huset uppmanat sociala medie-plattformar att skärpa kontrollen av pandemininformation, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. President Joe Biden har kritiserat bolagen för en stor spridning av desinformation, vilket man tror drabbar täckningsgraden.

Uppmaningar att begränsa spridningen av desinformation har förts fram flera gånger tidigare. Som Läkartidningen rapporterade för ett år sedan uttryckte World Medical Association (WMA) och European Union of Medical Specialists att Facebook kunde ses som ett hot mot folkhälsan. Uttalandet kom i samband med en rapport från organisationen Avaaz, som menade att desinformation rörande globala hälsofrågor visats för användare 3,8 miljarder gånger på 12 månader.

 

Läs även:

WMA: Facebook måste stoppa desinformationen om pandemin