– En extra dos vaccin skulle kunna stärka skyddet hos många med kraftigt nedsatt immunförsvar och det kan även bli aktuellt med fler doser. Det kommer i praktiken att bli viktigt med behandlande läkares bedömningar. Vi vill också poängtera vikten av att anhöriga vaccinerar sig mot covid-19 och att alla fortsätter att hålla avstånd, stannar hemma om man är sjuk och testar sig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med specialister inom området tagit fram förslag på vilka patientgrupper som kan vara aktuella för en extra dos vaccin, men det ska ske efter en individuell bedömning av behandlande läkare.

Rekommendationen berör bland annat patienter som är organtransplanterade eller som genomgår en behandling som kraftigt nedsätter immunförsvaret. Folkhälsomyndighetens uppskattning är att det kan röra sig om minst 40 000 personer i Sverige.

Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms den extra dosen kunna ges åtta veckor eller senare efter dos två.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Anders Tegnell att det i nuläget inte finns behov av att ge en tredje spruta till den breda allmänheten som fått två doser vaccin. Däremot uppger han att vaccinskyddet mot covid-19 måste förstärkas genom en ytterligare en spruta på sikt.

– Ännu så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå, säger Anders Tegnell till DN.

Frågan om en tredje vaccindos är omdebatterad. Nyligen kom USA med beskedet att alla invånare i landet ska kunna få en tredje vaccindos. Beskedet har mötts av kritik, bland annat från Världshälsoorganisationen WHO.

Enligt WHO finns i dagsläget inga vetenskapliga slutsatser om att boosterdoser i dagsläget behövs till den allmänna befolkningen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Tidigare har WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus också uppmanat rika länder att vänta med en tredje vaccindos åtminstone till slutet av september. WHO anser att vaccin i stället ska gå till låginkomstländer och organisationen vill att minst 10 procent av befolkningen i samtliga länder ska ha fått vaccin innan rikare länder börjar ge en tredje vaccindos.