I Finland finns 20 sjukvårdsdistrikt. Distrikten i Norra Karelen och Vasa har tillsammans gått in i en upphandling om vårdinformationssystemet Millennium från den amerikanska tillverkaren Cerner. Affären, där även två andra distrikt deltar, är värd över 300 miljoner euro.

Liksom i Sverige, där Skåne och Västra Götaland upphandlat systemet, lyfts fördelar fram såsom att det blir ett heltäckande system som ersätter ett lapptäcke av andra. Men i Finland lyfts också samma farhågor som i Sverige. En handlar om patientdata riskerar att hamna i tredje land utanför EU.

I fjol krävde över 40 läkare i Norra Karelen att deras sjukvårdsregion skulle tänka om och i stället beakta andra system som de menade var både billigare och bättre. Den senaste veckan har fler än 180 läkare anslutit sig. Och sedan har 44 läkare i Vasa i lokala debattartiklar krävt att Vasa sjukvårdsdistrikt skulle tänka om, rapporterar Svenska Yle.

Läkarna i Vasa sågar systemet och menar att det är uppbyggt för amerikanska förhållanden och inte för nordiska. Det finns också geografiska problem där exempelvis Åbo, som är centralort i Vasas upptagningsområde, inte är med i upphandlingen.

Läkarna är även kritiska till priset på upphandlingen. På tio år har den beräknade summan stigit från 286 miljoner euro till nära 350 miljoner, rapporterar tidningen Karjalainen som Yle citerar.

Den senaste tidens kritik kommer sent i processen. Och den förvånar Vasa sjukvårdsdistrikts ordförande Hans Frantz, som säger att läkarnas uttalande var oväntat.

Under torsdagen träffas parterna i ett möte med förhoppningen att kunna föra ledning och verksamhet närmare varandra. Men frågan är vart det ska leda; sjukvårdsdistriktets fullmäktige tar de slutliga besluten om upphandlingen om bara drygt två veckor.

 

Läs även:

Skåne avråds använda Millennium-tjänster i Indien och USA

Ivo granskar Millennium i Skåne och Västra Götaland

Ivo startar tillsyn om hanteringen av patientdata i Region Skåne

Skånskt beslut om patientdata väcker frågor om sekretess

Säkerheten i regionernas molntjänster ska utredas

Osäkerhet kring molntjänster bromsar IT-utveckling i vården