Tidigare i augusti rapporterades att Region Uppsala upptäckt de första fallen i Sverige av en ny deltavariant av coronaviruset som har en tilläggsmutation kallad E484Q.

Nu rapporterar Dagens Medicin att Folkhälsomyndigheten identifierat ytterligare fall i Sverige.

Jon Pelling, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten, uppger i ett mejl till tidningen att myndigheten utöver de fall som redan rapporterats från Uppsala känner till tio fall i Sverige av deltavarianten med mutationen. Merparten av fallen ska ha påvisats efter vistelse i annat land.

Jon Pelling uppger för tidningen att det i nuläget är oklart om deltaviruset med E484Q-mutationen skiljer när det gäller smittspridning och sjuklighet jämfört deltavarianter utan mutationen.

Utöver dessa tio fall har man i Region Uppsala nu fått sammanlagt 13 bekräftade fall.

– Vi har nu fyra smittkedjor som vi jobbar med och vi förväntar oss att de bekräftade fallen inom kort stiger till det dubbla, eftersom vi väntar på svar beträffande ytterligare 13 personer där vi starkt misstänker att det rör sig om samma mutation, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten på Akademiska sjukhuset, till Dagens Medicin.

Läs mer:

Ny deltavariant upptäckt i Uppsala