Patrick Nzamba är HR-direktör vid Region Jönköpings län. Foto: Johan Werner Avby

Från måndagen går personalen i Region Jönköpings län inte längre på något krislägesavtal. Avtalet har inneburit att ordinarie arbetstid satts till 48 timmar per vecka i max fyra veckor för den personal det berört, mot att arbetsgivaren betalat 220 procent av lönen och att ersättningen höjts vid särskild nödfallsövertid. Fram till maj kostade avtalet Region Jönköpings län 100 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Totalt har krislägesavtalet använts för vårdpersonal i tio regioner under pandemin. I tre av dessa har läkare anvisats att arbeta på avtalet: Jönköping, Uppsala och Stockholm. Totalt har cirka 230 läkare berörts. Region Jönköpings, som nu blir nu sist ut att lämna avtalet, har dock inte haft några läkare på avtalet på senare tid.

– Vi hade börjat planera för det här redan innan sommaren. Och att vi nu kan gå ut och bekräfta att vi följer plan tror jag bara kan ses som positivt. Det är många som har slitit långa månader under de här förutsättningarna, säger Patrick Nzamba, HR-direktör på regionen, till Sveriges Radio P4 Jönköping.

I början på augusti lämnade Region Norrbotten krislägesavtalet. Och tidigare i somras inaktiverade regionerna i Stockholm, Gävleborg, Uppsala och Kalmar län det.

I juni stod det också klart att Läkarförbundet lämnar krislägesavtalet, vilket alltså inte kommer att kunna tillämpas på läkare från den sista augusti. Förbundets ordförande Sofia Rydgren Stale sa då till Läkartidningen att man i förhandlingarna med Sveriges Kommuner och regioner (SKR) inte kunnat garantera »rimlig tillgång till vila och återhämtning«. Vårdförbundet och Kommunal har däremot kommit överens med SKR om ett nytt krislägesavtal.

 

Läs även:

Läkarförbundet säger upp krislägesavtalet

SKR: Läkarförbundets krav fäller syftet med krislägesavtal

Vårdförbundet och Kommunal skriver på nytt krislägesavtal