Fångvaktare som slår intagna, överfulla celler, fångar som attackerar varandra, självskadebeteende och isoleringsceller. Det är exempel på övergrepp som människorättsorganisationen Amnesty har sett i 16 filmer från övervakningskameror i fängelset.

Oberoende iranska medier kom över filmerna som sedan Amnesty tagit del av. Den tidigaste kommer från 2015 och de senaste från i år. Bilderna bekräftar det människorättsorganisationen sedan tidigare fått veta om situationen i fängelset.

– Bilderna visar hur vidriga förhållandena är. Några visar fångar som blivit helt nedbrutna och de inhumana isoleringscellerna. Så var det ju med Ahmadreza – han hölls isolerad väldigt länge, säger Maja Åberg som är sakkunnig på Amnesty, till Läkartidningen.

Ahmadreza Djalali tillbringade exempelvis 20 veckor i början av året i isoleringscell. Det var något som FN beskrev som tortyr.

Filmerna ger en unik inblick i hur det kan gå till på fängelset. Men Amnesty förvånas inte över dem. Organisationen har dokumenterat många fall av tortyr i Iran tidigare, däribland skenavrättningar, elchocker och sexuellt våld.

Det är över fem år sedan Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, greps under en föreläsningsresa i Iran. 2017 dömdes han till döden för spioneri, en dom som fastställdes 2018 – samma år som han fick svenskt medborgarskap. Ahmadreza Djalali har vid tidigare tillfällen själv sagt att han dömts för att han i själva verket vägrat spionera för Irans räkning.

Ahmadreza Djalali har inte fått vaccin mot covid-19 eftersom han lider av flera olika hälsoproblem och har nedsatt immunförsvar.

– Det finns en stor oro från familjens sida att han ska bli smittad i fängelset eftersom han är så svag och så mager, säger Maja Åberg.

Tidigare i år fick Ahmadreza Djalalis mamma covid-19 och gick bort i sviterna av sjukdomen i juli i Iran. Han hade då bett om att få permission för att få träffa henne på hennes dödsbädd, vilket han nekades.

– Han fick inte heller ringa. Och sedan har han också bett om att få permission för begravning och sedan för att gå till hennes grav. Det har han också fått nej på.

Ahmadreza Djalalis hälsa i fängelset sviktar men han har flera gånger nekats vård. Hans familj i Iran lyckades boka in honom för operation i slutet av juli, men fängelset gick inte med på att ge honom permission. Maja Åberg berättar om att Amnesty åtminstone känner till en typ av operation som Ahmadreza Djalali behöver, eftersom han aldrig återhämtade sig ordentligt från en tidigare operation för några år sedan.

– Han har både ett behov av utredning för alla de olika sakerna som fängelsekliniken inte har kapacitet att utreda, och dessutom den här operationen, säger Maja Åberg.

–Generellt är det ett stort problem i Iran att fångar nekas vård.

 

Läs även:

14 organisationer bakom nytt upprop för att frige Djalali

Fem år sedan Djalali greps – universitet kräver hans frigivning

Öppet brev till regeringen om fängslade Ahmadreza Djalali

SLF och SLS kräver Djalalis frigivande

Vetenskaplig maratonsändning för dödsdömde Ahmadreza Djalali

Svenska EU-parlamentariker kräver agerande i Djalali-fallet

Dödsdömd KI-forskare kan komma att avrättas

Djalali återförd till fängelset i Iran

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Fängslad KI-forskare har inlett vattenstrejk

WMA upprepar vädjan: Frige Djalali