Medelåldern bland de som dör på grund av covid-19 har minskat från 82 år under pandemin som helhet till 73 år de senaste veckorna. Medelåldern bland de som vårdas på en intensivvårdsavdelning har också minskat, från 61 till 47 år.

– Av de som ligger på Iva är en stor del yngre nu. Från den 1 juni fram till i dag har en majoritet varit i 40- och 50-årsåldern, säger Johnny Hillgren, ansvarig för Svenska intensivvårdsregistret, till TT.

En förklaring till att medelåldern sjunker är att betydligt fler äldre nu är fullvaccinerade. Enligt Folkhälsomyndigheten är 90 procent av de som är 80 år eller äldre färdigvaccinerade. I gruppen 40–49 år är motsvarande andel bara 50 procent.

– Vi har ju hela tiden haft yngre på Iva. Men nu är de äldre vaccinerade i större utsträckning, så de yngre har selekterats fram. De är inte fler, men utgör en större andel av de som ligger på Iva nu, jämfört med tidigare, säger Johnny Hillgren.