Avtalet gör att medlemsstaterna kan köpa upp till 100 miljoner doser av det än så länge experimentella vaccinet under sista kvartalet i år och nästa år. Det ger också option på ytterligare 100 miljoner doser till och med 2023.

EMA genomför just nu en löpande granskning av det proteinbaserade vaccinet och enligt ett pressmeddelande från Novavax räknar företaget med att ansöka om godkännande under tredje kvartalet i år.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommenterar det hela i ett uttalande på EU-kommissionens webbplats:

– När nya varianter av coronaviruset sprids i Europa och i världen innebär det här nya avtalet, med ett företag som redan framgångsrikt testar sitt vaccin mot de här varianterna, ett ytterligare skydd för vår befolkning.

Samtidigt riktade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under onsdagen en skarp uppmaning till rika länder att stoppa en tredje vaccindos åtminstone till slutet av september och att vaccin i stället går till låginkomstländer. WHO vill att minst 10 procent av befolkningen i samtliga länder ska ha vaccinerats innan rikare länder börjar ge en tredje vaccindos.

– Vi kan inte acceptera att länder som redan använt det mesta av den globala tillgången på vaccin använder ännu mer, medan världens mest utsatta människor fortsätter att stå utan skydd, sa han på en presskonferens.