Tencent är ett kinesiskt multinationellt konglomerat som specialiserat sig på onlinetjänster, teknologi och underhållning. Bland delägarna finns den kinesiska staten.

Nyligen gick Tencent in med ungefär 300 miljoner kronor i Doktor.se i samband med en nyemission. Därmed blev det kinesiska företaget delägare i den svenska vårdgivaren.

Det har vållat debatt. När affären offentliggjordes för en dryg månad sedan, lyfte bland andra Svensk förening för allmänmedicins ordförande Magnus Isacson frågan om vart svensk patientdata tar vägen, i en intervju med TV4. Dagen därpå förklarade Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd i Stockholm, att hennes parti skulle begära en förnyad ägarprövning.

Och nu kommer partiet denna tisdag lämna in ett yrkande på ägarprövning, rapporterar Dagens Industri. Bakgrunden är att Doktor.se äger tre husläkarmottagningar i regionen. Socialdemokraterna vill ha en diskussion om vilka som får äga och bedriva vård i Region Stockholm för att se till att känsliga data inte hamnar i fel händer.

– Jag hoppas de andra partierna har tänkt till, sett det kritiska i och inte godkänner detta ägarbyte, säger Talla Alkurdi till tidningen.

Tencent har också tidigare investerat i svenska företag, däribland Spotify och speltillverkaren Paradox interactive. När det gäller medicin har företaget exempelvis utvecklat AI-tjänster för bilddiagnostik i Kina.