Det har tidigare rapporterats att antalet fall av säsongsbetonade sjukdomar som influensa, RS-virus och vinterkräksjuka varit färre under pandemin jämfört med tidigare år.

Under säsongen 2020–2021 rapporterades 195 RS-fall (respiratoriskt syncytialvirus) vilket är det lägsta antalet fall sedan övervakningen påbörjades för 20 år sedan.

Vanligtvis brukar spridningen av RS-virus öka i november. Men nu rapporterar nyhetsbyrån TT att man på flera håll sett en ökning av antalet fall under sommaren, vilket är ovanligt tidigt.

– Vi brukar inte ha några RS-fall alls i augusti, nu har vi några i veckan som behöver bli inlagda. När förskola och skola kommer i gång är vi rädda för att få många fler fall, som man sett i Australien och England, säger Katrin Adrian, vårdenhetsöverläkare på barnakutmottagningen vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, till TT.

Att RS-fallen kommer så pass tidigt i år tros bland annat bero på att det var få fall förra säsongen och att färre är immuna.

– Om man öppnar upp och börjar umgås tätare så kan sjukdomarna börja spridas vid ovanliga tider på året. Det hänger ihop med att det finns så pass många som inte haft RS-virus på 2–3 år att det därför finns en större grupp som är mottagliga, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.