Ambulanshelikopterverksamheten i Region Stockholm, som i dag är tillfälligt baserad på Mellingeholm flygplats i Norrtälje, hade rekordmycket att göra under sommaren 2020. Från den 15 maj till den 15 augusti hade ambulanshelikoptrarna 1 969 uppdrag, att jämföra med 1 441 under motsvarande period 2019, enligt en artikel i Läkartidningen.

Regionen ser nu ett fortsatt ökat behov av transporter med ambulanshelikopter, och den 24 augusti väntas Hälso- och sjukvårdsnämnden rösta igenom ett förslag om att utöka kapaciteten från en till två tillgängliga helikoptrar året runt. Beslutet skulle betyda att Stockholmsregionen kan få tillgång till två ambulanshelikoptrar redan efter den 15 september i år.

I dagsläget är en ambulanshelikopter stationerad i Österåker året runt. Ytterligare en helikopter sätts in under dagtid perioden 15 maj–15 september, men då antalet uppdrag ökat från 3 000 till drygt 4 000 per år de senaste åren vill politikerna utöka verksamheten.

– Med två tillgängliga ambulanshelikoptrar året runt ökar tryggheten för patienterna och sårbarheten minskar inom den akuta prehospitala vården, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm till Dagens Nyheter.

Kostnaden för den planerade utökningen och driften av ambulanshelikopterverksamheten i Stockholmsregionen beräknas bli 21,5 miljoner kronor per år, utöver dagens cirka 70 miljoner kronor.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink säger till DN att finansieringen ska ske genom att regionen skjuter till mer pengar till verksamheten i höstbudgeten. Sett till den totala budgeten på över 100 miljarder kronor rör det sig inte om så stora summor, enligt Anna Starbrink.

Politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden må vara eniga om att verksamheten ska utökas, men de är inte eniga om var helikoptrarna ska placeras. Det finns enligt biträdande regionrådet i opposition, Robert Johansson (S), ett löfte om att de ska tillbaks till sin tidigare placering inom Värmdö kommun.

Den permanenta bas för helikoptrarna man planerat att bygga i Österåkers kommun skulle leda till längre utryckningstider till flera delar av Stockholms skärgård, enligt Robert Johansson.