Som Läkartidningen tidigare berättat har Folkhälsomyndigheten meddelat att sannolikheten är stor för att en stor andel av befolkningen kan erbjudas påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 under nästa år. Vissa riskgrupper kan komma att få en tredje dos redan under hösten.
Eftersom Folkhälsomyndigheten ser att det är omöjligt att utrota viruset behövs ett långsiktigt vaccinationsarbete i Sverige med inriktning på att minska allvarlig sjukdom och död.

Tillgången till vaccin i landet kommer att vara god flera år framöver, men i dagsläget kan myndigheten inte bedöma hur stor andel av befolkningen som kan få en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 nästa år. Det är nu upp till regionerna att börja planera för det arbetet.

– Det här kan alltså bli aktuellt men det kommer inte ske från en dag till en annan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Svenska Dagbladet.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten möttes direkt av kritik från Region Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

– Dessa vaga besked duger absolut inte, säger hon till Svenska Dagbladet. Resonemanget följdes upp i ett pressmeddelande från Region Stockholm på onsdagsmorgonen.

– Regionen har strukturen och organisationen på plats och jag hoppas att vi snart får tydliga besked om riktlinjer och finansiering, så vi kan börja förbereda och sedan börja ge dos 3 så snart som möjligt, berättar Anna Starbrink.

– Vi kan inte stå stand by med en enorm vaccinationsapparat och all personal som det innebär. Vi måste få tydligare besked om när och hur många vaccineringen gäller. Vi kan inte bara pausa i ett halvår för att snabbt kunna gå upp i kapacitet igen, fortsätter hon.

Även Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och regioner, SKR, kräver bättre möjlighet till planering.

Nuvarande förutsättningar upphör i slutet av 2021 och regionerna behöver enligt Emma Spak få veta i tid hur finansieringen ska lösas samt vilka som ska vaccineras och när, skriver Dagens Samhälle. Planeringen för en tredje dos vaccin till invånarna kan inledas direkt, men det praktiska arbetet kan inte sättas igång innan förutsättningarna är klara.