På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att personer med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas en tredje dos vaccin mot covid-19 från den 1 september. Rekommendationen berör exempelvis patienter som är organtransplanterade eller som genomgår en behandling som kraftigt nedsätter immunförsvaret.

Rekommendationen gäller i nuläget personer som är 18 år och äldre. I Skåne kommer tilläggsdosen att ges vid något av sjukhusen, meddelar regionen.

– Det är bra att Folkhälsomyndigheten ger regionerna besked i god tid, men det är anmärkningsvärt att myndigheten inte väljer att ge besked om övriga riskgrupper, säger Gilbert Tribo i ett pressmeddelande från Liberalerna, och tillägger att regionen ändå har god beredskap om det kommer nya besked.

Han saknar också allmänna besked om vaccination av barn 12–15 år.

– Jag ställer mig även kritisk till att det inte kommer ett besked om vaccination för unga mellan 12 och 15 år. Därför uppmanar jag Folkhälsomyndigheten till att snarast återkomma i denna fråga.

I dag erbjuds vaccin till barn från 12 år, om de har vissa medicinska tillstånd och med en ökad risk att bli allvarligt sjuk i virusinfektioner. I övrigt tycker inte Folkhälsomyndigheten och Barnläkarföreningen att det i nuläget är motiverat att barn yngre än 16 år allmänt vaccineras mot covid-19.

 

Läs även:

FHM rekommenderar en tredje dos vid immunbrist

FHM: I nuläget inte motiverat vaccinera brett från 12 år

Ungdomar kan börja vaccineras från augusti