Region Uppsala har nått flest vuxna födda utanför Europa. 66 procent har fått minst en dos, visar siffror från Folkhälsomyndigheten som Sveriges Radio Ekot har tagit del av.

– Alla från 50 år och äldre har fått en personlig kallelse med två bokade tider. Vi tror att det har bidragit till att vi fått väldigt bra vaccinationstäckning både bland svenskfödda och utlandsfödda, säger Anna Gillman, tillförordnad vaccinsamordnare i Region Uppsala, till Ekot.

Enligt Erik Sköldenberg, chefsläkare i Region Uppsala och produktionsansvarig för vaccination mot covid-19, kan en stor del av förklaringen också ligga det ideella arbetet i SIU, Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar.

– Vi har haft ett väldigt aktivt samarbete med dem. Det handlar helt enkelt om väldigt engagerade människor som hjälpt till, säger han till Svenska Dagbladet.

I mars 2020 insåg SIU att det saknades mycket information om pandemin på flera språk. Organisationen satte då upp affischer på flera olika språk och startade en radiokanal. Därtill skapades en gruppchatt i mobiltelefonappen Whatsap där information snabbt spreds och därefter kunde översättas av olika föreningar som ingår i SIU.

Men olika regioner har lyckats olika väl med vaccination av utrikesfödda. Lägst vaccinationstäckning bland personer födda utanför Europa har Region Jämtland Härjedalen och Region Jönköpings län. Där har 49 procent i den gruppen fått minst en dos, visar siffrorna från Folkhälsomyndigheten.