Detta konstaterar Folkhälsomyndigheten på sin webbplats. Myndigheten skriver att incidensen, räknat över 14 dagar, förra veckan var 59 fall per 100 000 invånare  och att det innebär att smittspridningen inte längre ligger på låga nivåer.

– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige. Vi har också fått rapporter om trängsel på flera semesterorter i Sverige, bland annat på Gotland, men även på dansställen i till exempel Stockholm. Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, i ett uttalande på myndighetens webbplats.

Under förra veckan, 26 juli till 1 augusti, rapporterades 3 451 bekräftade fall av covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med cirka 30 procent jämfört med föregående vecka, uppger Folkhälsomyndigheten.