Förra veckan gick Visby lasarett upp i förstärkningsläge eftersom trycket på sjukvården varit extremt högt under sommaren när många turister har besökt ön.

Samtidigt ökar antalet bekräftade fall av covid-19. Under vecka 31 rapporterades 136 nya fall, vilket kan jämföras med 95 fall veckan innan och 25 fall två veckor tidigare. Mot bakgrund av det har Region Gotland nu beslutat att även höja beredskapsnivån för den regionala särskilda sjukvårdsledningen.

Enligt ett pressmeddelande ska den regionala sjukvårdsledningen följa utvecklingen och vidta de åtgärder som behövs för att säkerställa vårdens resurser generellt och bevaka smittspridningen.

Även Västerbotten varnar för snabb smittspridning. Där hade man förra veckan 288 nya fall, jämfört med 52 fall veckan innan.

– Vi har inte sett så här höga nivåer i smittspridningen sedan i slutet av maj. Det är riktigt oroväckande, med tanke på att fler börjar återgå till skola och arbete. Vi måste skärpa oss innan läget blir så pass illa att vi måste återgå till hårdare rekommendationer, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Både i Västerbotten och på Gotland är smittspridningen störst bland personer mellan 20 och 29 år.

 

Läs mer:

Visby lasarett i förstärkningsläge