I dag utförs betydligt mindre bariatrisk kirurgi än för tio år sedan, rapporterar Sveriges Radio Vetenskapsradion. Flest ingrepp gjordes 2011: cirka 8 500, mot bara drygt 5 000 år 2019. Förra året, som ju präglades av pandemin, gjordes drygt 3 000 operationer.

Vad minskningen beror på är oklart – men färre blir helt enkelt remitterade från primärvården. Skillnaderna mellan regionerna är också stora.

Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare S:t Görans Sjukhus Stockholm och ordförande i Svensk förening för obesitasforskning, misstänker att en förklaring kan vara att biverkningar efter operation överdrivs; att de patienter som får problem går tillbaka till primärvården, och att primärvården på så sett mest ser de negativa konsekvenserna.

– Jag skulle nog säga att det inte är något fel på operationerna alls, utan det handlar om hur man selekterar inför operation, hur man följer upp efter och fångar upp de här patienterna i god tid, säger hon till Vetenskapsradion.