I juni stod det klart att även 16- och 17-åringar skulle vaccineras mot covid-19, något som satt i gång i slutet av juli och i augusti. Men så här långt är det stora skillnader i hur stor andel av ungdomarna som fått den första dosen.

Region Uppsala hade till och med i fredags (vecka 32) vaccinerat drygt 70 procent av 16- och 17-åringarna.

– Vi skickade redan i vecka 29 ut kallelser med förbokade tider, och det är helt enkelt så många som kommit på sina tider och vaccinerat sig, säger chefsläkare Erik Sköldenberg, produktionsansvarig för vaccinationer i Region Uppsala, till Sveriges Radio Ekot.

Siffrorna från de olika regionerna sträcker sig över lite olika tidsperioder. Men skillnaderna är ändå tydliga. Medan Uppsala vaccinerat störst andel, hade Region Kronoberg fram till i torsdags vaccinerat knappt 11 procent. Region Stockholm hade vaccinerat ungefär 15 procent i slutet på förra veckan och Skåne 26 procent.

En orsak till skillnaderna är att regionerna har startat vaccinationen av 16- och 17-åringar vid olika tillfällen. De första drog igång sista veckan i juli, medan närmare hälften började i förra veckan. Men med det i beaktande finns ändå skillnader. Region Kalmar län började tidigt och hade till i onsdags vaccinerat 52 procent. Dalarna satte igång bara en dag efter Kalmar och hade vaccinerat ungefär 30 procent.