Sedan i måndags, den 9 augusti, rekommenderar Folkhälsomyndigheten att regionerna erbjuder vaccin mot covid-19 till personer födda 2005 eller tidigare. Det innebär att även 16–17-åringar nu kan boka tid – och under de första dagarna har intresset varit stort i flera regioner.

Läkartidningen har berättat att 2 000 ungdomar i Region Jönköpings län – en fjärdedel av alla i åldersgruppen – hade bokat tid redan i måndags.

På tisdagen hade drygt 40 procent av Region Blekinges 16–17-åringar bokat tid för första dosen.

– Det är ett glädjande besked. Det visar ju på att den här gruppen är motiverad att vaccinera sig, att det är många som hänger på låset, säger regionens vaccinsamordnare Mats Berggren till P4 Blekinge.

Region Norrbotten började släppa vaccinationstider redan i slutet på förra veckan och även där har tiderna bokats upp snabbt.

– Bara första dygnet så bokade 1 700 ungdomar i det åldersspannet en tid. Och det är ju många eftersom det finns ungefär 6 000 personer i den gruppen i Norrbotten, säger vaccinationssamordnare Pia Näsvall till SVT Norrbotten.

I Region Stockholm gick nästan alla lediga tider åt när bokningen för ungdomar öppnades på måndagen, rapporterar Dagens Nyheter. Drygt 12 000 av regionens 65 000 16–17-åringar bokade en tid första dagen.

Även i Region Skåne uppges intresset bland ungdomar vara stort. I Västra Götaland öppnar möjligheten att boka tid i dag, onsdag.

På Sveriges Kommuner och regioner (SKR) är man inte förvånad över att många ungdomar bokar tid snabbt.

– Vi har inte fått några indikationer på att vaccinationsviljan skulle vara lägre i denna grupp, säger Emma Spak, avdelningschef för vård och omsorg på SKR, till Dagens Nyheter.

Lär mer:

Regioner börjar vaccinera minderåriga ungdomar