Socialdepartementet skriver i ett pressmeddelande att avtalet med amerikanska Novavax ligger i linje med Sveriges strategi att skaffa en bred portfölj av vacciner mot covid-19. Genom att köpa in mer vaccin vill man sprida riskerna samt ta höjd för olika scenarier i pandemins utveckling.

Vaccinet från Novavax är ett så kallat proteinvaccin och enligt regeringen ska det ses som ett komplement till de mRNA-vacciner som för närvarande används i Sverige.

– Det är ett jättebra vaccin med bra säkerhetsdata och väldigt bra effektdata. Det behöver inte förvaras i minus 70–80 grader och förvaras längre tid så det är en klar fördel, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

Novavax vaccin uppges ha en skyddseffekt på uppemot 89 procent. EMA inledde en löpande granskning i februari men vaccinet väntar fortfarande på grönt ljus från den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Om vaccinet godkänns ska 2,2 miljoner doser levereras till Sverige under 2022–2023.

 

Läs mer:

Nytt EU-avtal om vaccin spikat

EMA granskar Novavax coronavaccin