Såväl Västerbotten som Norrbotten står inför stora befolkningsökningar under de kommande åren eftersom flera stora företag valt att etablera sig där.

Den särskilda samordnare som regeringen utsett för det hela har räknat med att det kommer att behövas ett tillskott på 100 000 personer till år 2035, enligt SVT Nyheter.

Det skulle innebära en ökning på 20 procent, jämfört med de cirka 500 000 invånare som finns där i dag.

Batteriföretaget Northvolt ska anställa 3 000 personer till sin fabrik i Skellefteå på bara några år. Läkartidningen ringde upp Peter Olofsson, ordförande i regionstyrelsen i Västerbotten, för att höra hur det ska mötas upp i sjukvården.

– Vad gäller Skellefteå lasarett känner vi oss väldigt trygga. Vi har en fastighetsutvecklingsplan som vi jobbar med. Det gjorde vi även innan Northvolt etablerade sig i Skellefteå, men det är klart att vi har tagit höjd för den befolkningsökning som kan ske där. Sjukhuset kommer definitivt att klara av den här ökningen, säger Peter Olofsson.

Hur är det med primärvården?

 – Vi har gjort simuleringar och just nu känner oss i alla fall trygga i att vi ska klara primärvården. Den är lättare att bygga ut, men den är ju också svårare för oss att planera. Den fria etableringsrätten gör att det inte är så enkelt för oss som vårdgivare att ha en jättelång planering när vi inte vet om vi får några privata alternativ.

Han tillägger att utmaningen kommer att vara att rekrytera personal.

– Tyvärr är vi ju redan i dag beroende av hyrläkare i Skellefteå och har varit det väldigt länge. Samtidigt tror jag att ett område som Skellefteå – som är så hett – är lättare att rekrytera till än andra delar i länet, säger han och fortsätter:

– På så vis kan ju det här faktiskt bidra till att det är lättare att rekrytera. Men en utmaning är det – jag vill absolut inte säga något annat. Det är en utmaning i dag och det kommer att bli en utmaning framåt.