Många har varit på Gotland i sommar vilket satt stor press på den gotländska sjukvården. Många söker hjälp, både på vårdcentralerna och på akuten på Visby lasarett.

Nu befinner sig alltså sjukhuset i förstärkningsläge.

Sjukhuschefen Cathrine Malmqvist uppger att läget är allvarligt och att man för att prioritera patienter med akuta vårdbehov tvingas flytta planerad vård som kan anstå. För att säkra vårdplatstillgången måste sjukhuset bland annat omfördela personal.

– Det sliter på våra medarbetare eftersom det har varit en mycket hård belastning under en längre tid, säger Cathrine Malmqvist i ett pressmeddelande.

Hon uppmanar allmänheten att inte utsätta sig för onödiga risker i det ansträngda läge som råder.

Kirurgen Helena Vlastos, som sitter med i Gotlands läkarförenings styrelse, bekräftar att sjukvården är pressad.

– Det har varit svårt att få in personal – man har övervägt att avbryta folks semestrar – och dessutom vårdplatsbrist, säger hon till Läkartidningen och tillägger:

– Jag har precis kommit tillbaka från min semester men det har inte varit några larmrapporter som jag har uppfattat på läkarsidan – inte på kirurgen i alla fall. Jag kan inte svara riktigt på hur det är på de andra klinikerna.

Intensivvården är den enhet som är mest ansträngd, enligt Helena Vlastos.

– Då får man ta personal från andra enheter för att täcka upp där och det har också påverkat operationsmöjligheterna. Ortopedin har strukit patienter från operationer på grund av vårdplatsbrist, säger hon.