Budskapet baseras på en rapport från ECDC publicerad i går den 1 september och är i linje med beskedet från Folkhälsomyndigheten nyligen att för närvarande bör endast de med kraftigt nedsatt immunsvar få en tredje dos.

I stället för att ge en tredje dos till fullvaccinerade bör prioriteten vara att öka vaccinationsgraden, enligt pressmeddelande från EMA i dag den 2 september. Endast en tredjedel av EU:s befolkning över 18 år är fullt vaccinerad. Men medlemsstaterna bör förbereda för att kunna administrera en tredje dos till befolkningen i stort, om och när detta kan behövas, enligt EMA, som skriver att ECDC och EMA fortsätter att samla in och bedöma data om tilläggsdoser.

– Samtliga covid 19-vacciner som godkänts och används inom EU i nuläget bedöms vara mycket effektiva mot covid-19 relaterad sjukdomsvård, allvarlig sjukdom och död, säger Charlotta Bergquist, Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Läs även:
FHM rekommenderar en tredje dos vid immunbrist