Polisen fick larmet om tumultet vid vårdcentralen klockan 11.36 på torsdagen. Foto: Per Videhult

Vid lunchtid på torsdagen försökte en grupp demonstranter mot covid-19-vaccinationen, cirka fem män och kvinnor i åldrarna 50–75, ta sig in på Servicehälsans vaccinationslokal i Västerås. De lyckades ta sig genom en dörr, men stoppades innan de kom längre in.

Dessförinnan hade demonstranterna försökt skrämma patienter som stod i ett tält utanför lokalerna för att fylla i sina hälsodeklarationer inför vaccinationen. Det berättar Simin Videhult, specialist i allmänmedicin och vårdcentralens vd.

– De sa till en tjej att hon skulle bli infertil av vaccinet, och att det inte var vaccin utan gift. Hon blev skrämd och bad personalen att hämta mig, säger hon till Läkartidningen.

– Jag försökte bemöta dem, men det gick inte. De filmade med mobilkamera och nästan attackerade mig och sa att jag var ansvarig för att sprida gift. Då valde jag att backa och sa till personalen att vi skulle fortsätta vaccinera men ta in patienterna så det inte var lika många utanför.

När patienterna fyllde i sina hälsodeklarationer inne på vårdcentralen blev det färre på vårdcentralens framsida. Då flyttade demonstranterna till utgången på andra sidan huset där färdiga patienter hade samlats. Simin Videhult berättar hur demonstranterna bankade på glaset och ropade att de ville komma in och filma.

Då lyckades vaccinmotståndarna tränga sig in genom ytterdörren och in i trappuppgången. Därefter stoppades de av väktare.

11.34 fick polisen larm om händelsen och begav sig till platsen.

– Just då kändes det tryggare. Demonstranterna var våldsamma utanför, säger Simin Videhult.

Hon meddelade också regionen som snabbt skickade väktare till platsen. Också fortsättningsvis kommer lokalerna bevakas av väktare.

Simin Videhult, specialist i allmänmedicin och vd för Servicehälsans vårdcentral. Foto: Per Videhult

På fredagsmorgonen efter händelsen hade vårdcentralen dessutom fått mejl från demonstranterna, mejl som Simin Videhult beskriver som aggressiva.

– De skickade mejl till mig och min personal om att vi ljuger och att de kommer att komma ihåg detta i all evighet.

Johan Thalberg, presstalesperson vid Polisen i Västmanland, säger till Läkartidningen att en av demonstranterna, en kvinna i 70-årsåldern, bedömdes uppträda ordningsstörande och omhändertogs. I samband med ingripandet skadade sig en polis i handen och tvingades söka sjukvård.

Kvinnan är misstänkt för våldsamt motstånd. Därtill har polisanmälningar gjorts om olaga intrång, kränkande fotografering och ofredande.

Simin Videhult berättar hur några av patienterna uttryckte tveksamhet att vaccinera sig efter att ha hört vad demonstranterna sa. Några valde också att helt lämna platsen utan att ta sitt vaccin.

– Vi vet inte om de ångrade sig eller om de blev skrämda av själva händelsen.

Det är första gången som Servicehälsan råkat ut för något sådant här. Däremot har vaccinmotståndare i Västerås stört vaccination utanför en skola vid ett tidigare tillfälle, vilket ledde till att verksamheten flyttade in i skolans lokaler.

Varför Servicehälsan blev ett mål den här gången vet inte Simin Videhult. Hon spekulerar i att det kan bero på att vårdcentralen stått för många vaccinationer i Västerås, omkring 50 000 personer.

Hur känner du det nu?

– Vi har fått väktare och alla resurser som behövs från regionen. Det känns som att vi gör det här tillsammans, det känns bra.

– Vi kommer att fortsätta jobba som planerat. Det här är inget som stoppar oss.