Den 29 september tas restriktionerna vad gäller publikbegränsningar och restaurangsektorn bort. Därtill försvinner råden om att arbeta hemifrån, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten för ett par dagar sedan.

Men flera smittskyddsläkare i landets regioner är kritiska till att det görs så snart. Det rapporterar Sveriges Radios lokala P4-stationer.

– Siffrorna de sista två veckorna visar tyvärr ökat antal smittade och inlagda på sjukhus här i Stockholm. Då är framför allt trycket mest på intermediärvård, säger Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening, till P4 Stockholm.

– Jag skulle vilja se att det här verkligen sjunker och att inlagda på sjukhuset minskar innan man bestämmer sig för att minska på restriktionerna.

Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland, är inne på samma spår.

– Vi ser ju att smittförekomsten ökar långsamt och har även sjukdomsfall bland de allra äldsta. Så från smittskyddshåll här i länet hade vi gärna sett att man avvaktat något med att lätta på restriktionerna i den här omfattningen, säger han till P4 Västmanland.

Smittskyddsläkaren i Blekinge, Bengt Wittesjö, tycker att regeringen och Folkhälsomyndigheten har gjort en helomvändning som inte är helt lätt att förstå.

– Som smittskyddsläkare skär det lite i hjärtat när vi i 1,5 år tjatat om vikten att hålla avstånd och att undvika trängsel och se till att smittspridningen hålls på en så låg nivå som möjligt. Nu plötsligt är det acceptabelt att vi ska se fram emot en ökad smittspridning och en i alla fall något ökad belastning på vården, säger han till P4 Blekinge.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, tycker regeringens besked på ett sätt var väntat. Men att det kan tolkas fel av allmänheten.

– Risken är att man tror att faran är helt över. Den största risken tror jag är att de som ännu inte är vaccinerade väljer att inte vaccinera sig, för att man tror att faran är över, säger hon till P4 Värmland.

Det finns dock smittskyddsläkare som är tycker att det är rimligt att lyfta restriktionerna. En av dem är Signar Mäkitalo i Region Sörmland.

– Nu har vi väldigt många människor som är vaccinerade, och när vi närmar oss 80 procent fullvaccinerade, då känns det ganska orimligt att det ska vara 15 till 20 procent som ska diktera villkoren för resten av befolkningen, säger han till Svenska Dagbladet.

 

Läs även:

Nästan alla restriktioner tas bort i slutet av september