Om en dryg vecka, den 29 september, ska mottagningen öppna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Man ska ägna sig åt både forskning och klinisk verksamhet – att ta emot patienter. Det är en viktig kombo, som kommer att befrukta varandra, säger Johan Lundström, forskare och lektor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, till Svenska Dagbladet.

Han menar att mottagningen ger patienterna möjlighet till undersökning och behandling på ett systematiskt sätt. Tidigare har de varit hänvisade till primärvården och riskerat att bli avvisade.

För att komma till mottagningen krävs dock en remiss från primärvården. Mottagningen anar att det initialt kan bli en anstormning av patienter.

– Visar det sig att behovet är mycket stort har vi redan förberett oss för att kunna skala upp verksamheten och snabbt göra den större, säger Pär Stjärne, professor vid Karolinska universitetssjukhuset inom öron- näsa- och halssjukdomar samt projektledare för den nya mottagningen, till SvD.

Luktmottagningen blir en del av Karolinska universitetssjukhusets postcovidmottagning i Huddinge. Den samarbetar med Karolinska institutet och ska ta emot patienter med luktbortfall från hela Sverige, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.