I slutet av augusti ville Socialdemokraterna i Region Stockholm att regionen skulle göra en ägarprövning av Doktor.se som driver tre husläkarmottagningar i länet. Anledningen var att det kinesiska företaget Tencent, där den kinesiska staten är delägare, köpt in sig i den svenska vårdgivaren.

Men det blir ingen ägarprövning, rapporterar Dagens Industri. Enligt vård- och valfrihetsregionråd Tobias Nässén (M) ger lagstiftningen i nuläget inte regionerna speciellt stor möjlighet att granska ägarstrukturen. Och hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm har kommit fram till att 5 procents ägande, vilket Tencents andel utgör, inte är tillräckligt för en ägarprövning.

Däremot kan det bli annorlunda i framtiden. I november kommer en nationell utredning presenteras som handlar om direktinvesteringar inom skyddsvärda områden.

Socialdemokraterna menar dock att det visst kan göras en ägarprövning baserat på ändringar i vårdgivares ägarförhållanden.

– Region Stockholm äger rätten att avgöra vem som ska bedriva vård i vår region. Väsentliga ägarförändringar ska granskas av regionen. Vi menar att ett bolag med kopplingar till den kinesiska regimen är en väsentlig ägarförändring, säger oppositionsregionråd Talla Alkurdi i ett pressmeddelande.

Partiet kräver ett formellt beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tencent är ett kinesiskt multinationellt konglomerat som specialiserat sig på onlinetjänster, teknologi och underhållning. Företaget har tidigare investerat i svenska företag, däribland Spotify och speltillverkaren Paradox interactive. När det gäller medicin har företaget exempelvis utvecklat AI-tjänster för bilddiagnostik i Kina.