Alla över 16 år som är folkbokförda i Kalmar och inte finns i regionens vanccinationsregister kommer inom kort att få ett brev med information om hur man vaccinerar sig mot covid-19, rapporterar SVT Nyheter Småland. Totalt handlar det om 30 000 personer som ännu inte vaccinerat sig.

Exakt vad som kommer stå i brevet är fortfarande oklart.

– Vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska erbjuda tider eller om vi bara ska erbjuda drop in. Det handlar mycket om hur vi kan tillhandahålla bokade tider, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar, till SVT.

Regionerna har tidigare gjort bedömningen att man inte kan använda uppgifter från sina vaccinationsregister för att nå ut direkt till ovaccinerade personer, eftersom det inte finns en etablerad vårdkontakt. Men i slutet på förra veckan gav jurister vid Sveriges Kommuner och regioner beskedet att det ska vara fritt fram att använda uppgifterna som ett led i vaccinationskampanjen.

Enligt SVT har de styrande politikerna i grannregionen Kronoberg också efterfrågat möjligheten att direktkontakta ovaccinerade. Men där finns i dag inga planer på att göra som Kalmar.

– Vi har inte diskuterat frågan på det sättet. Vi börjar nu med att använda data vi fick från folkhälsomyndigheten där man snarare har utpekade bostadsområden där vi kommer att göra riktade utskick, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Kronoberg, till SVT.