Det råder en allvarlig situation i Afghanistan och många forskare tvingas nu avbryta sitt arbete i hemlandet och fly utomlands. För att hjälpa forskare på flykt startar nu Karolinska institutet (KI) tillsammans med organisationen Scholars at risk en insamling.

Målet är att man ska kunna erbjuda en afghansk forskare möjlighet att komma till KI och fortsätta bedriva sin forskning och vara verksam på KI i två år.

– På det sättet manifesterar vi att forskning och högre utbildning inte kan stoppas genom terror och förföljelse. Tillsammans med andra aktörer visar vi att akademisk frihet och kunskapsutveckling kan fortsätta spira trots antidemokratiska regimers agerande, säger KI:s rektor Ole Petter Ottersen, i ett uttalande på KI:s webbplats.

Han uppmanar samtidigt alla högskolor och universitet att göra insatser för den akademiska friheten utifrån situationen i Afghanistan.