Redan tre månader efter vaccination hade antikroppsnivåerna halverats – och efter sju månader återstod alltså bara 15 procent, framgår av ett pressmeddelande. I gruppen som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin märks en ännu tydligare nedgång. Eftersom dessa fick sin andra dos något senare har forskarna dock inte kunnat följa gruppen lika länge, men efter tre månader låg deras nivåer på en femtedel av de Pfizervaccinerades nivåer.

– Att antikroppsnivåer sjunker över tid är fullt förväntat, men jag är förvånad över att det sjunkit så påtagligt i en så relativt frisk och ung grupp, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare på Danderyds sjukhus, till SVT Nyheter.

Sebastian Havervall, biträdande överläkare på Danderyds sjukhus och doktorand i studien, betonar dock att antikropparna hos personer som haft covid-19 och därefter vaccinerats ligger betydligt högre – och dessutom sjunker långsammare, än för vaccinerade som inte haft covid-19.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har folk i allmänhet fortfarande ett gott skydd av vaccinet.

– Vi följer väldigt noggrant hur många som blir sjuka trots att de är vaccinerade, och den andelen av totalen har inte ökat under den här tiden. Antikroppar är bara en del av vårt väldigt komplexa immunsystem. Det är en indikator men vi vet faktiskt inte vad de olika nivåerna egentligen betyder för skydd än, säger han i P1-morgon.

Läkartidningen har tidigare vid flera tillfällen rapporterat om studien som undersöker långtidsimmunitet efter covid-19. Forskarna har följt över 2 000 medarbetare vid Danderyds sjukhus, liksom drygt 100 covidpatienter, sedan våren 2020.