– Om frågan måste ställas på sin spets: Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först – då ställer jag mig på patientens sida, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, i en intervju i Sveriges Radios program Studio Ett.

Hon är därmed öppen för att vårdpersonal som vägrar att vaccinera sig kan förlora jobbet.

– Så kan det ju bli i sådana fall, säger hon i programmet.

Som Läkartidningen tidigare har berättat ska Region Dalarna utreda om det finns möjlighet att inte anställa vårdpersonal som inte har vaccinerat sig mot covid-19. Initiativet kommer från politiskt håll. Det har drivits av Dalasamverkan som samlar Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Dalarnas sjukvårdsparti. Men det har också stöd av oppositionen.

På måndagen meddelade Socialdemokraterna i Region Stockholm och i Stockholms stad att de också vill utreda den möjligheten. Men Liberalerna går alltså längre. De vill att smittskyddslagen nu snabbt utreds och att den i förlängningen ändras så att anställda som arbetar nära patienter och brukare måste vara vaccinerade mot smittsamma sjukdomar som exempelvis covid-19. De skulle ge arbetsgivarna tydligare möjligheter att kräva att personalen är vaccinerad.

– Vi tycker att det är helt orimligt att äldre och sköra människor ska riskera att bli smittade av personal för att de valt att inte vaccinera sig, säger Anna Starbrink.

 

Läs även:

Seniora läkare: Arbetsgivare borde kunna kräva vaccination

Smer: Vårdpersonal har en moralisk skyldighet att ta vaccin

Dalarna utreder möjlighet att inte anställa ovaccinerad personal