Läkaren, som varit inhyrd hos Norrtäljes vårdbolag Tiohundra i flera år, ska under sommaren ha delat ut papper till patienter med ett flertal vaccinkritiska påståenden, bland annat att coronavaccinerna i själva verket är en form av genterapi. Läsaren varnas också för inskränkt frihet med vaccinationspass som leder till apartheid. Dokumentet, som tagits fram av organisationen Bota Sverige, avslutas med ett krav på att vaccinationerna omgående ska upphöra.

– Det som står där är förfärligt och skadar de personer som fått ta emot den här desinformationen, säger Ann Garpefält.

Den anmälda läkaren ska också i samtal med patienter ha tagit av sig sitt visir och munskydd och uppmanat patienterna att göra detsamma med motiveringen att det är onödigt. Efter att en patient slagit larm kontaktade Ann Garpefält läkaren och sa att det inträffade inte fick upprepas.

– Sedan gick det en kort tid innan jag blev uppringd av en anhörig som fått antivaccinationspropaganda till sin pappa. Då kände jag att det här går inte, vi kan inte ha den här läkaren hos oss en enda dag till. Vi avslutade uppdraget samma dag.

Enligt Ann Garpefält kom läkarens vaccinmotstånd som en chock för alla.

– Personalen blev också jätteförskräckta och ledsna när de hörde det här. Det är en duktig läkare, men tydligen finns det en stark inre övertygelse som hen måste framföra.

Den vaccinkritiska organisationen Bota Sverige säger sig »verka för folket« och vilja »bota den svenska desinformationen kring covid-19«. Bakom gruppen står läkarna Hanna Åsberg och Glenn Dormer.

Läkartidningen har sökt den anmälda läkaren utan framgång.

Läs även:
Förra Sfam-toppen kan bli utesluten: »Vi måste markera«