På måndagen gjorde Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, rubriker när hon sa att smittskyddslagen borde ses över och ändras så att vårdpersonal som vägrar vaccinera sig mot farliga sjukdomar såsom covid-19 kan sparkas. Att bara omplacera ovaccinerad personal anser hon inte är tillräckligt.

– Vi tycker att det är helt orimligt att äldre och sköra människor ska riskera att bli smittade av personal för att de valt att inte vaccinera sig, sa Anna Starbrink i Sveriges Radios program Studio Ett på måndagen.

Liberalernas partisekreterare Juno Blom. Foto: Magnus Fröderberg

Men hon får mothugg internt. På riksplan säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom att hon tar avstånd från Anna Starbrinks förslag och att det inte är partiets politik.

– Vi har inte haft det uppe på bordet. Det här är vår ståndpunkt: skydda sköra, omplacera personal och framför allt motivera personal till att vaccinera sig, säger Juno Blom till Sveriges Radio.

Hon menar att Liberalerna i riksdagen inte kommer att arbeta för att ändra smittskyddslagen så att det bli möjligt att säga upp ovaccinerad personal.

Samtidigt säger Socialdemokraterna i Stockholms stad och i Region Stockholm att de vill utreda möjligheten att neka ovaccinerad vårdpersonal nyanställning. Det är något som politikerna i Region Dalarna beslutade utreda för knappt en månad sedan.

Socialdemokraterna säger till Läkartidningen att de vill se ett sådant krav mot bakgrund av den relativt höga personalomsättningen i vården. Däremot menar de att Anna Starbrinks förslag förmodligen kräver en grundlagsändring och inte svarar mot behovet att stävja smittspridningen här och nu.

 

Läs även:

L i Stockholm: Ovaccinerad personal måste kunna sparkas

Seniora läkare: Arbetsgivare borde kunna kräva vaccination

Smer: Vårdpersonal har en moralisk skyldighet att ta vaccin

Dalarna utreder möjlighet att inte anställa ovaccinerad personal