Den norska regeringens beslut kommer efter en rekommendation av Folkehelseinstituttet, FHI, som är Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

– Smittan bland barn och ungdom ökar, och unga har många sociala kontakter, säger Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid FHI, i ett pressmedelande.

– När många är smittade kommer ytterligare några att riskera att bli inlagda på sjukhus. Detta kan också leda till att vissa människor får den sällsynta och allvarliga komplikationen MIS-C.

MIS-C, eller »Multisystem Inflammatory Syndrome in Children«, är ett inflammatoriskt tillstånd som i mycket sällsynta fall kan inträffa efter covidinfektion, oftast efter två till sex veckor.

Till en början kommer åldersgruppen erbjudas en dos vaccin.

– En dos ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom, och skyddet är troligen bättre hos unga i den här åldern än för äldre åldersgrupper, säger Camilla Stoltenberg.

Norges statsminister Erna Solberg säger att man avvaktar beslut om en eventuell andra dos vaccin. Också det är på inrådan av FHI, som följer utvecklingen i andra länder.

Den svenska Folkhälsomyndigheten utreder också frågan om vaccin till barn 12+, men har ännu inte kommit till samma slutsats som Norge.

– Än så länge har vi inte kommit fram till att vi vill rekommendera den här gruppen vaccination, sa Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi och biträdande statsepidemiolog, på torsdagens presskonferens.

– Barn är en grupp som över lag får en väldigt liten konsekvens av sjukdomen, förutom i den akuta fasen. Men riskerna med att vaccinera är också små, så det är en balans som måste göras. Vi ska titta nu på Norges beaktanden och applicera det på våra förhållanden i Sverige.

Hon underströk också att grunden för beslut i Sverige är barnens perspektiv, inte samhällets.

I Norge har coronasmittan tagit ny fart och faktum är att landet nu har nått en rekordsiffra. För två dagar sedan registrerades 1 796 nya smittade, varav 677 i huvudstaden Oslo. Det är den högsta dygnssiffran hittills i pandemin.

Camilla Stoltenberg är självkritisk när det kommer till landets strategi för hösten som hon inte tycker har fungerat tillräckligt väl. Hon menar att FHI har missat två saker.

– Det ena är hur mycket social kontakt barn, ungdomar och alla andra har haft redan innan skolorna började – och hur mycket mer de skulle få när skolorna började. Det andra är möjligen deltavariantens förmåga att spridas när man har så mycket social kontakt, säger hon till NRK.