Akutverksamheten och en del besök i primärvården fortsatte med manuella rutiner. Men de flesta planerade operationer i sjukvården och alla besök i tandvården ställdes in på onsdagsförmiddagen på grund av driftstoppet, meddelar regionen.

Vid halv elva fungerade journalsystemet VAS dock igen och alla besök som planerats till eftermiddagen är tänkta att genomföras som planerat.

– Vi har felsökt och kunde sedan starta om journalsystemet. Nu kommer vi att undersöka vad vi ska göra för att minimera risken att det händer igen, säger Unto Järvirova, chef för division regionstöd, i ett pressmeddelande.

Han uppger också att regionen undersöker om det finns en koppling till det driftstopp som inträffade för en dryg vecka sedan.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten förekom driftstörningar under tisdagen. För att lösa dessa gjordes ett planerat driftstopp under natten. Och när det gjordes uppstod nya problem.

– Det är besvärligt för sjukvården när journalsystemet ligger nere. Det går till exempel inte att kolla patienternas historik. Vi för pappersjournaler och det är en reservrutin som ska fungera. Men det blir ett extraarbete för de som jobbar aktuella passet, säger Mattias Morin, verksamhetschef för akut omhändertagande, till SVT.