På onsdag den 29 september återgår det mesta till det normala i Sverige när restriktionerna tas bort. Det innebär att det är fritt fram att besöka kaféer, restauranger och fotbollsmatcher – utan deltagartak. Även Folkhälsomyndighetens råd att jobba hemifrån tas bort.

Enkäten har skickats ut till Sveriges 21 smittskyddsläkare och 18 av dem har svarat. 12 anser att öppningen är bra, två anser att den är dålig. Fyra har inte svarat på frågan.

Många oroas dock för vad öppningen kan leda till, exempelvis ökad trängsel och smittspridning. 10 av 18 uppger att de är oroliga över konsekvenser till följd av slopade restriktioner.

– Vi har fortfarande ganska många som inte är fullvaccinerade. Vi har inte kommit igång med att vaccinera barnen och vi har inget beslut på att ge våra äldre en tredje dos, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge, till SVT Nyheter.

Några smittskyddsläkare hade velat skjuta upp öppningen i några veckor, tills fler är vaccinerade.

»Jag hade gärna sett att de varit kvar några veckor till för att se att smittspridningen stadigt minskar och att fler hinner vaccinera sig«, skriver exempelvis Västra Götalands smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, till SVT Nyheter.

De allmänna råden står kvar för de som inte är vaccinerade, men några åtgärder för att möta upp öppningen har inte införts, såsom vaccinpass. 6 av 18 hade velat se krav på detta för att komma in på större evenemang. 7 av 18 hade velat se krav på vaccination för personer som arbetar nära äldre.