Regeringen har tidigare lovat att tre miljoner vaccindoser mot covid-19 ska doneras till Covax, ett samarbete som ska säkerställa att låg- och medelinkomstländer får tillgång till vaccin.

Hittills har 2,5 miljoner doser levererats – och nu meddelar regeringen att målet ska dubbleras. Under 2021 räknar man med att kunna skänka sex miljoner doser.

– Vi har gjort upphandlingar på betydligt fler doser än vad vi behöver, och från flera vaccintillverkare. Överskottet ska inte försakas och de doser vi nu skänker till Covax inkräktar inte på något sätt vaccineringen i Sverige, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) till Dagens Nyheter.

Pengarna för den utökade donationssatsningen finns i biståndsbudgeten och totalt kommer de sex miljoner doserna kosta omkring 160 miljoner kronor, enligt DN.

I början av september uppmanade världshälsoorganisationen WHO rika länder att snabbare dela med sig av vaccin till fattigare länder. Inför att FN:s generalförsamling möts i New York den här veckan har även Amnesty international krävt fler doser till fattiga länder. Av 5,76 miljarder vaccindoser har endast 0,3 procent gått till låginkomstländer, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

 

Läs mer:

WHO uppmanar rika länder att snabbare dela med sig av vaccin