IPPPR, WHO:s panel för pandemiberedskap, har tidigare rekommenderat att höginkomstländer skulle donera minst en miljard vaccindoser till den första september, samt ytterligare en miljard till mitten av 2022. Vaccinerna skulle gå till 92 låg- och medelinkomstländer.

De rika länderna, däribland Sverige, har genom samarbetet Covax lovat en mindre mängd doser. Det rör sig om 640 miljoner under både 2021 och 2022.

Nu konstaterar IPPPR att 99 miljoner doser donerats, och bara 89 miljoner av dessa har gått till de 92 låg- och medelinkomstländerna. Två tidigare styrelsemedlemmar i organisationen uttrycker nu djup oro för utvecklingen i ett gemensamt uttalande.

»Höginkomstländerna har bokat mer än dubbelt så många doser som behövs för deras egen befolkning. Det är nu tid att visa solidaritet med dem som ännu inte lyckats vaccinera sin sjukvårdspersonal i frontlinjen och sin mest sårbara del av befolkningen«, skriver Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf och Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark.

De säger att en miljard doser skulle nå långt på vägen att vaccinera de fem miljarder människor över 15 år som bor i låg- och medelinkomstländerna. De dryga 600 miljoner doserna som redan utlovats måste levereras ytterst skyndsamt.

Häromdagen meddelade Utrikesdepartementet att Sverige levererat en miljon doser. Men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till Dagens Nyheter att vi donerat omkring 2,2 miljoner doser. Löftet om tre miljoner kan vara nått om två veckor.

De svenska doserna har hittills uteslutande varit vaccin från Astra Zeneca. Det är ett vaccin som Sverige har stoppat för egen användning, eftersom det misstänks ha orsakat extremt sällsynta men allvarliga biverkningar i form av både blodproppar och blödningar. Från nästa vecka räknar dock Richard Bergström med att även vaccin från tillverkarna Janssen och Pfizer-Biontech kan doneras.

Sveriges löfte om tre miljoner doser är lika stort som Danmarks, ett land som dock bara har sex miljoner invånare. Norge har lovat fem miljoner doser, enligt Covax.

Richard Bergström säger till DN att Sverige nu kan komma att öka mängden donerade doser. Ett besked bör komma de närmsta veckorna.