WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus (andra från höger i bild), var en av dem i organisationens delegation som på måndagen bland annat träffade sjukvårdspersonal vid sjukhuset Wazir Mohammad Akbar Khan i Kabul. Foto: WHO

Nedskärningar i biståndet till Sehetmandi, Afghanistans största hälso- och sjukvårdsprojekt, lämnar tusentals inrättningar utan medel för sjukvårdsmateriel och löner till personal. Flera av dessa har minskat sin verksamhet eller helt stängt.

Det uppger WHO, som nyligen avslutat en resa till huvudstaden Kabul där organisationen träffat representanter för den afghanska regimen, samarbetspartner, sjukvårdspersonal och patienter.

Det är bara 17 procent av Sehetmandis inrättningar som numer har fullskalig verksamhet. Det får stora konsekvenser för grundläggande sjukvård, akuta insatser, kampen mot polio och vaccination mot covid-19, uppger WHO. Redan nu har 9 av 37 covidsjukhus stängt och andra insatser mot sjukdomen påverkas också, såsom testning.

Afghanistan är ett av två länder i världen där polio fortfarande förekommer. Landet är nära att utrota sjukdomen, men WHO varnar för att man kan få stora problem om polioprogrammets infrastruktur kollapsar. Därtill pågår mässlingsutbrott i Afghanistan. WHO och organisationer de samarbetar med är dock redo för en dörr-till-dörr-vaccination mot både polio, mässling och covid-19.

Organisationen uppger att det behövs motsvarande 330 miljoner kronor för att möta de humanitära behoven i Afghanistan de kommande fyra månaderna. Det är en del av det stöd FN efterfrågade vid sitt toppmöte tidigare i september.

 

Läs även:

KI startar insamling för afghanska forskare

Läkare utan gränser: Allt tyder på att vi kan fortsätta i Afghanistan

Halländske kirurgen Jawad Mirzad oroad för Afghanistans utveckling