På fredagen hade Skånes universitetssjukhus 14 barn inlagda, som vårdades efter att ha smittats av RS-virus (respiratoriskt syncytialvirus). Majoriteten är under ett år och behandlas bland annat med syrgas.

Skånes universitetssjukhus har fått kalla in extra läkare och har bildat en särskild arbetsgrupp inom barnsjukvården på grund av RS-virusets framfart.

Belastningen på sjukhuset uppges vara mycket hög just nu, och planerad vård ställs in för att klara trycket. Väntetiderna är längre än vanligt på barnakutmottagningarna.

– Vi har ett fortsatt högt tryck både på akutmottagningarna och på våra vårdplatser. Det innebär att vi tvingats ställa in viss planerad vård för att kunna ta hand om alla svårt sjuka barn med RS-virus. Personalen gör också sitt yttersta för att vi ska kunna öppna fler vårdplatser och bemanna upp på barnakutmottagningarna, säger Helena Elding Larsson, verksamhetschef på verksamhetsområde barnmedicin på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Hennes bedömning är att antalet fall kommer att öka.

Som Läkartidningen tidigare berättat har årets våg av RS-virus både kommit tidigare än normalt – redan i början av september – och dessutom varit ovanligt kraftig. Det har lett till en hög belastning på barnsjukvården på flera håll i landet. Bland annat har larm kommit från Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Örebro. Flera erfarna läkare har uppgett att årets läge är unikt.

– Jag har aldrig varit med om en så här kraftig RS-infektion under min karriär, säger Alf Kågström, barnläkare och verksamhetschef vid barn- och ungdomssjukvården i Region Gävleborg, till SVT Nyheter Gävleborg.

Att det är så många RS-fall i år tros bero på coronapandemin och restriktionerna som infördes i samhället på grund av dem.

– Den årliga RS-epidemin uteblev förra vintersäsongen och avbröts tidigt säsongen 2020 vilket innebär att fler barn än vanligt inte tidigare haft RS och därmed saknar immunitet mot det, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Framför allt barn under ett år kan bli svårt sjuka av RS-virus med ansträngande hosta och andningssvårigheter.

 

Läs också:

Uppsala skärper rekommendationer för att undvika fler RS-fall

Ovanligt tidig spridning av RS-virus

Hög belastning på barnsjukvården efter många RS-fall