Beslutet kommer efter att testresultat i somras visat att Curevacs första mRNA-vaccin bara gav ett skydd på runt 47 procent, vilket är avsevärt mindre än varianterna från både Pfizer-Biontech och Moderna.

­– Det är klart att då kommer ju frågan, vem vill använda det här vaccinet? säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Dagens Nyheter.

Enligt Curevac skulle bolaget kunna få grönt ljus från EU:s läkemedelsmyndighet EMA för sitt vaccin först en bra bit in på nästa år. Det gör att företaget nu valt att dra sig ur processen för att i stället lägga resurserna på att ta fram ett avancerat andra generationens vaccin, skriver AFP.

Från början var tanken att Curevacs vaccin skulle levereras redan i våras och EU har tecknat ett avtal på mer än 400 miljoner doser – som nu alltså inte kommer att tillverkas. Enligt Richard Bergström är pengarna formellt sett spenderade, men han säger till DN att det kan finnas en väg framåt om Curevac utvecklar ett uppdaterat vaccin.

– Skulle vi aldrig mer arbeta med Curevac så skulle pengarna vara bortkastade, men vid fortsatta förhandlingar och avtal är det inte riktigt så, säger han.