Det var i juli som tingsrätten i Göteborg fastslog att mannen utnyttjat pandemin för egen vinning genom att utfärda falska coronaintyg. Patienter hade fått intyg för resor där det stod att de testats negativt för covid-19, trots att så inte var fallet.

Strax därpå ansökte mannen själv om att få sin läkarlegitimation återkallad. Och nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutat att göra så.

I beslutet står också att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ställer sig positivt till beslutet. Detta eftersom myndigheten handlägger ett tillsynsärende avseende mannens yrkesutövning som legitimerad läkare.

Mannen dömdes i tingsrätten till ett års fängelse, trots att straffvärdet egentligen »klart överstiger fängelse i ett år«. Anledningen till det var att läkaren sannolikt skulle förlora sin yrkeslegitimation.

Mannen har tidigare fått sparken från arbete vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås efter att rättsprocessen inletts.

 

Läs även:

Dömd läkare vill bli av med leg

Läkare döms till fängelse för att ha utfärdat falska coronaintyg

Föreslår en månads fängelse för falska coronaintyg

Rättegång inledd – läkare nekar fortsatt till falska coronaintyg

Flera personer häktade efter falska PCR-test

Läkare åtalas efter falska coronaintyg

Bedrägerimisstänkt läkare fick nytt jobb på Sahlgrenska