I mitten av september meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att också barn mellan 12 och 15 år ska erbjudas vaccination mot covid-19. Regionerna kommer att börja med det den 11 oktober.

Fram till nu har det dock inte varit klart vilket vaccin barnen ska få. Men på måndagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att regionerna rekommenderas ge Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty till barn mellan 12 och 15 år.

Anledningen är att vaccinet har använts mer när barn vaccinerats runt om i världen, jämfört med Modernas vaccin Spikevax som är det andra godkända covid-19-vaccinet i Sverige. Det finns alltså mer data för Comirnaty än för Spikevax.

– Sammantaget ser vi skäl att välja det vaccin som vi vet mest om och som är mest välbeprövat när det gäller vaccination av barn mellan 12 och 15 år, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

 

Läs även:

Regioner kräver två föräldrars samtycke för vaccination mot covid-19

FHM tidigarelägger vaccination av barn

Vaccination erbjuds barn från 12 år