Som Läkartidningen tidigare berättat har fyra finska sjukvårdsdistrikt samarbetat i en upphandling om vårdinformationssystemet från den amerikanska tillverkaren Cerner. Affären var värd över 300 miljoner euro.

Men nu skrotas projektet med systemet som fått namnet Aster. Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt röstade i slutet av förra veckan nej till att gå vidare med systemet. Det gör att upphandlingen också faller för Vasa sjukvårdsdistrikt, rapporterar nyhetskanalen Yle. Detsamma gäller Savolax och Norra Karelen som i slutändan skulle ha deltagit i projektet.

– Motståndet har varit tydligt redan en tid, säger Hans Frantz, politiker i Svenska folkpartiet och styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.

I fjol krävde över 40 läkare i Norra Karelen att deras sjukvårdsregion skulle tänka om och i stället beakta andra system som de menade var både billigare och bättre. Under hösten har fler än 180 läkare anslutit sig. Och sedan har 44 läkare i Vasa i lokala debattartiklar krävt att Vasa sjukvårdsdistrikt skulle tänka om.

Läkarna i Vasa sågade systemet och menade att det är uppbyggt för amerikanska förhållanden och inte för nordiska. Det finns också geografiska problem där exempelvis Åbo, som är centralort i Vasas upptagningsområde, inte var med i upphandlingen.

Asterprojektet har de senaste månaderna också fått kritik på grund av ökande kostnader. Nu kommer notan för exempelvis Vasa sjukvårdsdistrikt landa på 9 miljoner euro.

– Mycket jobb har redan gjorts för att ta i bruk det här systemet och mycket pengar har gått åt, säger Hans Frantz.

Cerner är också leverantör av sjukvårdssystemet Millennium som Västra Götalandsregionen och Skåne har upphandlat. Men att den finska upphandlingen faller ska inte påverka de svenska regionerna, rapporterar Dagens Medicin.

– Vi påverkas inte allt alls av detta, säger Harald Roos, styrgruppsordförande i Skånes digitala vårdsystem, till tidningen.

 

Läs även:

Finska läkare kritiska till Millennium