Bakom studien står ett internationellt forskningsteam från bland annat Lunds universitet.

Totalt deltog över 8 000 svenskar, varav hälften fick 200 kronor mot att de vaccinerade sig mot covid-19, medan den andra hälften inte fick några pengar alls.

– Efter 30 dagar kontrollerade vi med nationella vaccinationsregistret och kunde se att det var fyra procentenheter högre vaccinationsgrad bland de som erbjöds en betalning på 200 kronor, säger Erik Wengström, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, till SVT.

76 procent av de som erbjudits betalning valde att ta sprutan, jämfört med 72 procent i kontrollgruppen.

– Det var lite förvånande att vi observerade en effekt, dels för att betalningen var relativt låg, dels eftersom vi har relativt hög vaccinationsvilja i grunden, säger han till Sveriges Radio.

Erik Wengström tror att ett belöningssystem skulle kunna vara ett effektivt sätt att få fler svenskar att vaccinera sig. Men enligt forskarkollegan Pol Campos-Mercade, postdoc i nationalekonomi vid Köpenhamns universitet, är det viktigt att komma ihåg att studien inte visar huruvida människor faktiskt borde få betalt.

– Vår studie tar inte ställning till om det är etiskt gångbart eller ej att betala folk för att vaccinera sig, säger han i ett pressmeddelande.

Studien gjordes mellan maj och juli i år och publiceras nu i tidskriften Science.