De senaste åren har antalet sökande till landets läkarutbildningar ökat. Nu visar de senaste siffrorna från Universitets- och högskole­rådet (UHR) att intresset håller i sig.

– Intresset för läkarutbildningar ökar från drygt 5 300 sökande i våras till nära 6 100 våren 2022, säger Carina Hellgren, t.f. avdelningschef på UHR, i ett pressmeddelande.

Sjuksköterskeutbildningarna lockar också fler. Nära 15 300 personer har sökt till vårterminen, vilket innebär en ökning med 7 procent jämfört med vårterminen 2021.

Totalt sett är det dock något färre som har sökt till landets universitet och högskolor. Jämfört med vårterminen 2021 är det en nedgång på 6 procent.

– Minskningen beror sannolikt på det förbättrade läget på arbets­marknaden vilket har fått färre att söka till högskolan nu i vår, säger utredaren Torbjörn Lindquist i pressmeddelandet.

I höstas gick startskottet för den nya sexåriga läkarutbildningen. De som börjar till våren blir alltså den andra kullen på utbildningen som nu leder direkt till en legitimation.